Gluténmentes mákos bejgli
Gluténmentes mákos bejgli
Hozzávalók 1 rúdhoz:
- 170g Somváry Food gluténmentes univerzális lisztkeverék
- 2g só
- 13g élesztő
- 32g margarin
- 37g cukor
- 32g tojás
- 72g langyos tej vagy növényi tej
Máktöltelék:
- 80g darált mák
- 60g cukor
- 100 ml tej vagy növényi tej
- ½ cs. vaniliáscukor
- reszelt citromhéj
- 25g rizsdara
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A töltelékhez felforraljuk a tejet, hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot és a reszelt citromhéjat, majd belekeverjük a darált mákot és a rizsdarát, állandóan kavargatva addig főzzük amíg besűrűsödik. Ezután félretesszük hűlni.
Mikor kihűlt a töltelék összeállítjuk a tésztát. A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, majd a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Ezután belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a cukrot, a tojást és a langyos tejet. Alaposan összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Enyhén lisztezett deszkán négyzet alakúra nyújtjuk, a tölteléket a tésztára halmozzuk és egyenletesen eligazítjuk rajta, majd feltekerjük és a két végét összecsípjük, így a töltelék nem folyik ki. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és lekenjük felvert tojással, majd meleg helyen letakarva kb. 30 percig kelesztjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.