Gluténmentes fonott kalács
Gluténmentes fonott kalács
Hozzávalók:
- 170g Somváry Food gluténmentes univerzális lisztkeverék
- 2g só
- 13g élesztő
- 32g olvasztott margarin
- 37g cukor
- 32g tojás
- 72g langyos tej vagy növényi tej
Elkészítés:
A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, beleöntjük a cukrot, a tojást, az olvasztott margarint és a langyos tejet. Alaposan összedolgozzuk. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Ezután három egyenlő részre osztjuk, és egyenként azonos hosszúságú és vastagságú rudakká sodorjuk. A rudakat egymás mellé fektetjük, az egyik végüket összenyomjuk, majd a tésztarudakat befonjuk, mint a copfot. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük a maradék felvert tojással és a kb. 30 fokra felmelegített sütőben kb. 30 percig kelesztjük. Ezután kivesszük a sütőből a felületét ismét lekenjük tojással, majd mikor a sütő 180 fokra felmelegedett a megkelt kalácsot visszatesszük a sütőbe és kb. 20 perc alatt készre sütjük. A megsült kalácsot rácson hagyjuk kihűlni.