Túrós béles
Túrós béles
Hozzávalók:
Tésztához:
- 323 g Somváry Food teljes kiőrlésű kelt tészta lisztkeverék édesítőszerrel
- 32 g margarin
- 16 g élesztő
- 129 g víz
Töltelékhez:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 1 cs. vanillincukor
- édesítő ízlés szerint
- reszelt citromhéj
- 1 db M-s tojás
- ½ ek. búzadara
Elkészítés:
Először elkészítjük a tölteléket. Villával összetörjük a túrót, majd hozzátesszük a többi hozzávalót is és alaposan összekeverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a langyos vizet. A tésztát dagasztani kezdjük. Kb. 5 perc alatt sima felületű, rugalmas tésztát kapunk. Ezután lisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére halmozunk a túrótöltelékből, majd átlósan a tészta csücskeit egymásra hajtjuk. A kész batyukat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva langyos helyen kb. 60 percig kelesztjük. Kelesztés után felvert tojással megkenjük a batyukat és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.