Teljes kiőrlésű kalács
Teljes kiőrlésű kalács
Hozzávalók 1 db kb. 250g-os teljes kiőrlésű kalácshoz:
- 181g Somváry Food teljes kiőrlésű kelt tészta lisztkeverék édesítőszerrel
- 18g margarin
- 9g élesztő
- 72g langyos víz
- 1 db tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű margarint, és a langyos vízben feloldott élesztőt. A tésztát dagasztani kezdjük. Kb. 5 perc alatt sima felületű, rugalmas tésztát kapunk. A bedagasztott tésztát langyos helyen kb. 25 percig kelesztjük. A megkelt tésztát annyi felé osztjuk, ahány szálból a fonást készíteni szeretnénk. A tésztadarabokat megsodorjuk és összefonjuk. A megformázott kalácsot sütőpapírra helyezzük, felvert tojással megkenjük, majd ismét kelni hagyjuk 40 percig. A kelesztési idő végén még egyszer lekenjük a felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 perc alatt készre sütjük.