Pozsonyi kifli
Pozsonyi kifli
Hozzávalók:
Tésztához:
- 250 g Somváry Food teljes kiőrlésű kelt tészta lisztkeverék édesítőszerrel
- 80 g vaj
- 8 g élesztő
- 88 g víz
Diótöltelék:
- 10 g darált dió
- 75 ml tej
- 50 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Máktöltelék:
- 75 g darált mák
- 75 ml tej
- 50 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 125 g dara
Elkészítés:
Először a töltelékeket készítjük el.
Diótöltelék: Először felforraljuk a tejet, majd belekeverjük a darált diót, édesítőt, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, és addig kevergetjük amíg besűrűsödik a töltelék.
A máktölteléket hasonlóképpen készítjük. Felforraljuk a tejet és belekeverjük a darált mákot, édesítőt, vaníliás cukrot, citromhéjat és a darát. Tovább kevergetve 1-2 perc alatt ezt is besűrűsödik. A kész töltelékeket félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a langyos vizet. A tésztát dagasztani kezdjük. Kb. 5 perc alatt sima felületű, rugalmas tésztát kapunk. Ezután 11 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formálunk belőle. A gombócokat kb. 2 mm vastagságú ovális alakra kinyújtjuk. A kinyújtott tészta közepére csík alakban ráhalmozunk egy adag tölteléket és kifli alakban feltekertjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A kiflik felületét felvert tojással lekenjük és szellős helyre tesszük, hogy a tojás gyorsan rászáradjon. Ha már száraz tapintatú ismét lekenjük tojással, és ismét szárítjuk. Ha teljesen leszáradt akkor letakarjuk és langyon helyen kb. 50-60 percig kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.