Fatörzs kifli
Fatörzs kifli
Hozzávalók:
- 323 g Somváry Food teljes kiőrlésű kelttészta lisztkeverék édesítőszerrel
- 32 g margarin
- 16 g élesztő
- 129 g víz
- 10 g cukrozatlan holland kakaópor
- édesítőszer ízlés szerint
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd rámorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a langyos vizet. A tésztát dagasztani kezdjük. Kb. 5 perc alatt sima felületű, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát ketté vesszük, az egyik feléhez hozzáadjuk a kevés vízzel elkevert kakaóport. Csak annyi vízre van szükség, hogy krémes állagot kapjunk. Ízlés szerint édesítőt is tehetünk a kakaós krémbe. Ezután a tésztát ismét jól átgyúrjuk. Ha ragad akkor egy kevés lisztet szórhatunk alá.
A begyúrt világos és kakaós tésztából 6-6 gombócot készítünk. Ezután egy kakaós gombócot majd egy világos gombócot ovális alakúra kinyújtjuk, majd a világos tésztát rátesszük a kakaósra és még együtt is nyújtunk rajta, hogy szép vékony legyen, majd mint a kiflit feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Készíthetünk olyan kifliket is aminél a világos tészta kerül alulra és arra tesszük a kakaós tésztát. A tepsibe rakott kifliket 3-4 helyen bevágjuk. Langyos helyen, letakarva kb. 50-60 percig kelesztjük. A megkelt kifliket felvert tojással megkenjük és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.