
Gluténmentes krumplis pogácsa
Gluténmentes krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 200 g Somváry Food gluténmentes univerzális lisztkeverék
- 100 g burgonya (tisztított súly)
- 60 g margarin
- 6 g só
- 6 g cukor
- 16 g élesztő
- 120 g víz
Elkészítés:
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd áttörjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
A lisztet, sót és a cukrot összekeverjük, majd eldolgozzuk a szobahőmérsékletű margarinnal. Ezután hozzátesszük a langyos áttört főtt burgonyát, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a vizet és sima felületű tésztává gyúrjuk.
A begyúrt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Letakarva langyos helyen 50 percig kelesztjük. A megkelt pogácsákat felvert tojással megkenjük és a 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. (a sütés ideje függ attól, hogy mekkora méretű pogácsaszaggatót használtunk).
A kisült pogácsákat kiszedjük a tepsiből és hagyjuk kihűlni. A még forró pogácsák belseje nyersnek tűnik, de ahogy kihűlnek a pogácsák finom ropogóssá válnak.